Werk

 

Cover NL De oase van Matisse

De tentoonstelling en catalogus De Oase van Matisse kent een unieke opzet: een selectie topwerken van Matisse wordt samen met werk van leermeesters, tijdgenoten en latere navolgers uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam gepresenteerd. Hiermee plaatst de tentoonstelling het werk van Matisse en dat van de andere kunstenaars in een nieuw licht. Het tijdsbestek van de vaste collectieopstelling, van 1861 (Courbet) tot de Cobrabeweging uit de jaren 50, weerspiegelt bovendien min of meer de levensjaren van Matisse. De indeling van de vaste collectie leent zich daarom goed voor deze benadering van het werk van de kunstenaar. De catalogus voert de bezoeker naar de oase, het paradijs van Matisse dat de Franse meester uitdrukte in effen kleurvlakken en gebogen lijnen, arabesken genaamd.

Elvie schreef voor de tentoonstelling De Oase van Matisse catalogusteksten (catalogusgedeelte), de zaalteksten en de multimediatour.

288 pagina’s ǀ 150 illustraties ǀ Nederlands en Engels ǀ € 25 / € 39,80 ǀ ISBN 978-3-86335-728-3

Belgische Schone

Belgische schone. Ensor tot Magritte is een ode aan de Belgische klassiek moderne kunst. Deze publicatie toont hoogtepunten uit de collectie van het Museum voor Schone Kunsten in Gent, een van de oudste musea van België. De belangrijkste ontwikkelingen van de moderne kunst in België in de periode 1880-1940 komen aan bod, van symbolisme naar impressionisme tot surrealisme. Enkele Nederlandse werken illustreren de wederzijdse beïnvloeding tussen de kunstenaars uit beide landen. Belgische kunstenaars als James Ensor, Theo Van Rysselberghe, Emile Claus, Gustave en Leon De Smet, Rik Wouters, Constant Permeke, René Magritte en Paul Delvaux ontmoeten hun Nederlandse tijdgenoten Jan Toorop, Jan Sluijters, Ferdinand Hart Nibbrig en Carel Willink.

Elvie deed de projectcoördinatie voor deze publicatie en een stuk beeld- en tekstredactie.

96 pag | 90 illustraties | €17,90 | Nederlands & Frans | juni 2015 | ISBN: 978-94-6161-180-2

Cover_onthemove

Bij de tentoonstelling, die de grote verscheidenheid aan manieren toont waarop hedendaagse kunstenaars en ontwerpers hun verhalen vormgeven, is een cahier verschenen met de 28 geselecteerde projecten. Het ontwerp van zowel de expositie als de bijbehorende publicatie is verzorgd door Kummer & Herrman.

De publicatie is in grote oplage verspreid, onder meer bij alle kunstacademies in Nederland en als bijlage bij het tijdschrift Metropolis M.

Voor dit cahier was Elvie auteur en redacteur.

On the Move. Verhalen in hedendaagse fotografie en grafische vormgeving | 2014, SMA | €2

 

Khardzhiev Collectie

Deze wetenschappelijke bestandscatalogus over de omvangrijke Russische avant-gardekunstcollectie van Nikolai Khardzhiev was onderdeel van de tentoonstelling Kazimir Malevich en de Russische Avant-garde in het Stedelijk Museum (19 okt 2013 t/m 2 feb 2014).De Russische literatuurwetenschapper Nikolai Khardzhiev (1903-1996) was vriend en bewonderaar van de moderne schilders van zijn tijd. Khardzhiev verzamelde werk van meesters als Kazimir Malevich, Mikhail Larionov, Olga Rozanova, El Lissitzky, Vasiliy Chekrygin, Mikhail Matyushin en Vladimir Tatlin. Zo bracht hij vanaf eind jaren 1920 een omvangrijke verzameling Russische avant-gardekunst bijeen. De collectie bevat veel werken op papier, waaronder gouaches, aquarellen, omslagontwerpen van futuristische boeken, schetsen en studies. Door deze werken wordt een beter begrip van het werk van deze Russische avant-gardekunstenaars mogelijk.

Voor deze bestandscatalogus deed Elvie onderzoek naar de kunstenaars en de technieken van hun werk, de projectcoördinatie, traffic management en beeld- en tekstredactie.

Russische avant-garde. De Khardzhiev-collectie in het Stedelijk Museum Amsterdam | 2013, SMA/nai010 uitgevers | ISBN 978 94 6208 1031

Stedelijk Collectie Highlights

Voor Stedelijk Collectie Highlights zijn de belangrijkste werken van 150 toonaangevende kunstenaars en vormgevers geselecteerd zoals Karel Appel, Carl Andre, Wim Crouwel, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Vincent van Gogh, Sheila Hicks, Mike Kelley, Willem de Kooning, Kazimir Malevich, Henri Matisse, Gerrit Rietveld en vele anderen. Stedelijk Collectie Highlights is een inspirerende gids en een eerbetoon aan de opmerkelijke breedte en kwaliteit van de collectie van het Stedelijk Museum.

Elvie is auteur.

Stedelijk Collectie Highlights. 150 kunstenaars uit de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam | 2012, SMA/nai010 uitgevers | ISBN 978 84 6208 024 9